Alina Maria Bedelean

Te simți imediat atacat și răspunzi cu agresivitate?

Scopul furiei și al agresivității este de a ne permite să ne apărăm granițele personale.

În prezent, problema este că nu ne putem identifica la fel de obiectiv dușmanii precum în Epoca Pietrei.

Pe baza proiecției și a distorsiunilor noastre perceptive, considerăm uneori că ne sunt dușmani oameni care, de fapt, nu sunt inamicii nostri.

Oamenii care au avut o copilărie dificilă, nu au fost încurajați și susținuți trăiesc un sentiment de inferioritate față de alți oameni.

Ei se simt, în mod subiectiv, imediat atacați.

De exemplu, anumite observații le pot cădea greu, și e posibil să reacționeze ca și când ar fi fost răniți în urma unor afirmații care, la drept vorbind, sunt inofensive.

Rănirea cuiva poate declanșa o agresivitate extremă (activă).

În primul rând, în cazul celor care nu-și reprimă din reflex furia, cum se întâmplă în cazul celor ce doresc armonia.

Oamenii care au un caracter mai rebel reacționează, în mod inconștient, la atacuri efective sau presupuse, lovind la rândul lor.

Hai să ne referim la bine cunoscutele ” înțepături”

Cu toții cunoaștem situații în care persoana cu care vorbim ne înțeapă cu remarci imprevizibile, și apoi se întreabă, descumpănită, ce a spus ori făcut atât de rău.

Impulsivii sunt amatorii acestor atacuri verbale.

În cele din urmă, după ce accesul de furie a trecut, și impulsivul a revenit la Eul său adult, își dă seama că a exagerat.

Problema este că furia impulsivă e foarte greu de canalizat.

Dacă vrei să-ți controlezi impulsivitatea, măsurile pe care le iei trebuie să aibă ca scop evitarea izbucnirilor furioase.

Evaluarea acestui mecanism: nu-ți convine nimic.

Ești foarte puternic și știi cum să te aperi. Ești un luptător.

Impulsivitatea te face și un om extrem de activ – nimeni nu se plictisește cu tine.

La ce ai de lucrat dacă te regăsești în această descriere:

E important să știi că ești ușor de rănit, de aceea ai imediat senzația că nu ești tratat cu respect și te simți atacat.

Încearcă, pe cât posibil, să rămâi în ipostaza Eului Adult (partea matură) și pe aceeași treaptă cu semenii tăi, ca să poți reacționa rațional și cu măsură.

Analizează cu mare atenție în ce măsură partea ranită din tine îți distorsionează percepția și separă-l de Eul Adult (partea matură) din tine. Adultul e necesar să dețină supremația – neapărat.

Vrei să descoperi cum să lucrezi cu partea vulnerabilă și cu reacțiile impulsive pentru a deveni un adult echilibrat și matur emoțional?

Poți accesa Programul “Vindecă Adolescentul interior și acceptă-te așa cum ești”

Pentru mai multe detalii click AICI

 

 

Abonează-te la newsletter-ul meu pentru a beneficia de cele 6 lecții gratuite esențiale pentru procesul tău de autocunoaștere și de o mulțime de alte informații extrem de utile!

Articole asemănătoare